2009. március 14., szombat

Házam, felújítás elkezdve

Most, hogy itt vannak a jó idők (bár reggel még fagyott :'-()  elkezdtem a házam rendbehozását. A jelenlegi hosszabb távú terv: őszre a kissebbik szoba lakhatóvá tétele (falburkolás/ablakcsere/padló/álmennyezet/világítás/áram/internet), és egy másik helyiség, a kazánház rendbehozása.

A házat már többször is átalakították az elmúlt 100-120 évben, és ez fura dolgokat eredményezett. Pl.: két fő tartógerenda vége egy ajtótok fölött van.  Mivel a ház az elmúlt 8-10 évben lakatlan volt, teljesen el volt hanyagolva, beázott stb..., ez igencsak megviselte. Az ajtótók nem bírta több mázsás tömeget, ezért az aljánál megtört; nem nagyon, de az egyik oldala lejjebb került vagy 5 centivel. Ideiglenesen mindkét gerenda alá építettünk egy-egy téglaoszlopot (csak egymásra pakolva a téglák, kötőanyag nélkül, hogyha mégis baj lenne, legyen idő kirhanni. ;-P)

Az izgalmak ma délután kezdődtek. Az ajtótók melletti fal helyén régen kemence lehetett, azt befalazták, két oldalról, azaz belől volt egy 20 centis fal, aztán fél méter széles üreg, és a másik oldalt meg egy 40-50 centis fal. E fal fölött rossz volt a tető, beázott, a fal be volt omolva (már azelőtt is, hogy megvettem a házat). Ezt a falat kibontottam, hogy újrarakjam betonalapra, szigeteléssel. Ám az ajtótokot is ez támasztotta, mert egyszer csak szörnyű recsegés, hullik a por, az ajtótok mégjobban eltört; s az eddig lazán álló téglaoszlop olyan stabillá vált a hirtelen ránehezedő súlytól, mintha tömör betonból lenne. 

Mondtam is az öcsémnek, hogy mostmár izgalmasabb lesz a munka. ;-) A gerenda alá úgyis egy beépített szekrényt terveztem, ezért lehetnek alatta oszlopok; kb. a közepénél ma délután építettünk is egy normális, malterba rakott, petonpadlótol elszigetelt oszlopot. Építés közben néha kis reccsenések hallatszottak, por is szállingózott, de nem történt semmi katasztrófa. Az oszlop  még nem ér a gerendához, mert van kb. 3 cm hely, de majd segít az olajemelő. ;-) Egyébként az ajtótók helyére téglafal fog kerülni; az ajtó meg vagy fél méterrel arrább.

Nincsenek megjegyzések: