2010. május 29., szombat

Vályogvetés

A házból kibontott vályogtéglákkal van néhány gond:
  • nem maradnak egészbe
  • nem egyforma méretűek 
  • kevés van belőlük
Ezért úgy döntöttem, csinálok saját vályogtéglát (a továbbiakban: vályogot). Csináltam egy egyszerű vályogvető-keretet, egy darab deszka meg nyolc darab nyolcvanas szeg felhasználásával:

A kibontott földet és darabokra tört vályogokat beáztattam, a kert gyomlálásából származó, azóta már megszáradt szénával kevertem és beáztattam:

Végül a keretbe rakva (előbb lapáttal, majd inkább kézzel) elkészítettem a próbadarabokat. Szerintem igen jól sikerültek. ;-)

2010. május 28., péntek

Madarak

Ma délután amikor a házamban ellenőriztem a még tegnap próbából készített vályogtégláimat (majd egy következő bejegyzésben, talán holnap), feltűnt, hogy egy a falhoz támasztott korhadt gerenda végén valami száraz fűcsomó-szerűség van, pedig amikor azt a gerendát odatámasztottam (úgy fél éve ;-)) még nem volt rajta. Alaposabban szemügyre véve, rájöttem, hogy egy madárfészek, és benne is ült egy kismadár. Gyorsan hazamentem a fényképezőgépért, íme:

A madárnak nemigen jött be a fényképezés, mert elrepült, de így legalább lefényképezhettem a fészket belülről is:
Négy aprócska tojást láttam a fészekben. Ezután hátrahúzódva vártam, hogy visszajöjjön a madár. Jött is, a párjával együtt, repkedtek, csipogtak, a fészket is nézték, de nem maradtak ott. Magukra hagytam őket, és egy óra múlva amikor óvatosan belestem, a madár újra ott ült a fészekben.

2010. május 24., hétfő

Fal - a kezdet

Betemettem a szennyvízcsövet, helyreraktam a járólapokat (ezt még gyakorolni kell ;-P), és elkezdtem építeni a leendő fürdőszobám hátsó falát:
 Aztán mert még volt egy kis időm, kibontottam a képen jobb felől látható ablakot, és betonoztam neki egy alapot. A balra látható ideiglenes oszlop a tetőt tartja addig, amíg fel nem érek a fallal a gerendáig. ;-)