2009. augusztus 13., csütörtök

Opera böngésző - Miért ezt használom?

Nemrég olvastam egy cikket  a Magyar Opera blogon (Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon?), de nem is magában a cikkben, hanem inkább a kommentekben van a lényeg. Az Opera nemcsak gyors, kicsi és sokat tud; de sok dolog, ami nélkül ma a böngészés sokak számára elképzelhetetlen lenne, ebben a böngészőben jelent meg először (pl.: füles böngészés, felugró ablakok blokkolása, png képek megjelenítése, stb...), mégis igen kevesen használják.

Felvetődött a kommentelők között, hogy a statisztikák hibásak, mert az Opera tartalomblokkoló funkcióját használva sokan letiltják a statisztika-készítő oldalakat (pl.: Google Analitics, Median Webaudit, stb...). Ez szerintem nem komoly érv, hiszen a statisztikákat nem feltétlenül külső (így blokkolható),  hanek akár a weboldalban lévő php/asp/stb... scriptek is készíthetik.

Úgy gondolom, hogy az  a meglátás a helyes, miszerint azért kevés az Opera-használók száma, mert az Operát kevesen ismerik. Ez ellen pedig mi, akik használjuk és szeretjük az Operát tudunk tenni: blogbejegyzések, cikkek írásával; Opera-logók és bannerek elhelyezésével a weboldalainkra; szabványos html oldalak készítésével; Operával hibásan megjelenő oldalak tulajdonosai tájékoztatásával, stb, stb, stb...

Nos, akkor el is kezdeném, pár aprósággal, ami hirtelen eszembe jut; mindenféle Operás esetek ömlesztve:

Felvetődhet a kérdés, hogy én mikor és miért kezdtem el Operát használni. Huh. :-D Jó régen kezdődött, nem is volt itthon internetkapcsolatom, de valami számítógépes újság (talán PCWorld, vagy Computer Panoráma) CD mellékletén talált Operát feltelepítettem a jó öreg Windows 3.xx-re, hogy html fájlokat tudjak nézegetni. Akkor még egy szép nagy banner foglalta a helyet a képernyő tetején; nem is nyerte el a tetszésemet a böngésző. Később, amikor már volt (56 kb/s modemes ;-)) internetkapcsolatom, az aktuális Windows beépített Internet Explorerjét használtam. Töltöttem le hozzá reklámblokkolót is, majd az Avant Browser kiegészítőt, ami megszerettette velem a füles böngészést. Egyszer egy MSN beszélgetés alkalmával felmerültek a böngészők, az ismerősöm mondta, hogy ő Operát használ; és én megjegyeztem, hogy nem szeretem, mert banner van benne - erre az ismerősöm közölte, hogy egy ideje már nincs. Letöltöttem, feltelepítettem, azóta is azt használom.

Nagyon kényelmes és hasznos az Opera gyorskeresője. A "." (pont) billentyű lenyomása után begépelt szóra rákeres az aktuális weboldalon; az első találathoz ugrik, azt kijelöli  zölddel, a többi találatot sárgával. Sokáig a további találatokat csak az oldal görgetésével és a sárga kijelölés figyelésével nézhettem meg - végül tegnap megnéztem az Opera (természetesen magyar nyelvű) súgójában, van e valami kényelmesebb módszer. És van: "A lapon az összes találat ki lesz emelve, és az első találatra kerül a fókusz. Használja az F3 (vagy Ctrl+G) gombot, hogy a fókuszt a következő találatra vigye." Tudom, hülye vagyok. Meg lusta. ;-)

A múlt hónapban megkeresett a munkahelyemen az Allianz magánnyugdíjpénztártól egy hölgy, és rá akart venni, hogy lépjek át hozzájuk. Majd mikor rájött, hogy maradok az OTP-nál, megkérdezte, hogy miért döntenek így olyan sokan, amikor az ők feltételeik sokkal kedvezőbbek. Erre azt válaszoltam, hogy nem tudom, más miért dönt így, de az OTP honlapja Operával tökéletesen használható, az Allianz honlapja "megbízhatóságára"  pedig az "A kiszolgáló tanúsítványa hiányos, és a hitelesítő nincs bejegyezve" üzenet figyelmeztet... ;-) Most megnézve Chrome, Firefox és IE böngészőkkel, ezek elfelejtik megemlíteni ezt a kis apróságot...

A húgom Internet Explorert használt sokáig. Pár hónapja megérett a számítógépe az újratelepítésre, és az Operát is feltelepítettem neki; mostantól használja azt, az IE-t meg felejtse el. Még a feltelepítés előtt párszor látta az én gépemen, és olyan kifogásokkal jött, hogy nem fog tetszeni neki, furcsa lesz, stb... Erre mondtam, hogy az Opera akár pontosan ugyanúgy is kinézhet, mintha Internet Explorer lenne. Végül, miután feltelepítettem neki, már nem is kellett az IE-skin. Azóta is Operát használ. Sőt! A barátja számítógépén eredetileg csak Firefox volt, de felrakatta magának amellé az Operát is. :-)

Egyelőre ennyi. Lesz folytatás. ;-)