2010. április 2., péntek

Zöldségeskert

Van egy szép nagy udvarom (fűvel teljesen benőve), és úgy döntöttem, hogy vetek valami zöldséget. Így hát vettem retek és káposztamagokat, majd nekiálltam a kerti munkának. Először kikapáltam egy kis részen a füvet, majd felástam, végül megkapáltam, hogy ne legyen annyira göröngyös. Nagy élmény a gyökerekkel teli föld ásása és kapálása. ;-)
Íme az eredmény:
Közben átjöttek a szomszéd lányok, és érdeklődtek, hogy nem-e adnám bérbe a nyárra a kertemet legelőnek a lovaik számára. Természetesen belementem, így megoldódott a fű levágásának problémája is (veteményezni úgyis csak a kútig tartó kis területre akartam). A lovak le fogják enni a füvet, és még meg is trágyázzák a földet.

2010. március 28., vasárnap

Ablak-keret

Most, hogy már nincsenek fagyok, úgy döntöttem, folytatom a házam rendbehozását. A kisebbik szoba ablaka igen rossz állapotban volt, gyakorlatilag kimosta az eső a helyéből, így azt még tavaly kibontottam, alábetonoztam, leszigeteltem, téglából felépítettem; kívül teljesen téglából, belül csak az alsó két és a legfelső sort (a fal 75 cm vastag, a tégla meg drága). A régi ablakot raktam vissza, persze az ablakszárnyakra ráférne a felújítás, csiszolás/festés/vízvetők cseréje, de ez még ráér. A másik ablakot, ami északnyugatra nézett, és még rosszabb állapotban volt, szintén az előbbi módszerrel (betonalap, alól pár sor tégla, a többi vályog) teljesen befalaztam.

Ma felraktam egy-egy téglaoszlopot az ablak két oldalára, így már ezek fogják tartani az ablak fölötti áthidalót. A téglák persze nem látszanak majd, gipszkarton megy rájuk, mint az egész falfelületre.

Ahogy az ablak feletti áthidalóról levertem a tapasztást, észrevettem, hogy néhány vályog között hézag van, át lehet látni (kívülről már tavaly felfalaztam ugyanígy, ott szintén le van verve a tapasztás). Ezért a gipszkarton alatt nem maradhat ott a tapasztott és meszelt réteg, le kell verni az egészet, és betömködni a réseket. :'-(